Παθήσεις του προστάτη

Παθήσεις του προστάτη

Κατά τη γέννηση ο προστάτης αδένας έχει βάρος λίγων γραμμαρίων και σχήμα καρυδιού ενώ κατά την εφηβεία και υπό την επίδραση των ανδρογόνων αυξάνει σε μέγεθος και φτάνει εκείνο που έχει στον ενήλικο άντρα δηλαδή περίπου τα 20 γραμμάρια. 

Ο προστάτης αδένας

Ο προστάτης είναι ένας μικρός αδένας των αρσενικών θηλαστικών, περιλαμβανομένων και των ανδρών, που βρίσκεται κάτω από την ουροδόχο κύστη και περιβάλλει την ουρήθρα, δηλαδή το σωληνάκι που μεταφέρει τα ούρα στο εξωτερικό περιβάλλον από την ουροδόχο κύστη μέσω του πέους. Περιέχει μερικούς ομαλούς μυς που βοηθούν στο να αποβάλλεται το σπέρμα κατά τη διάρκεια της εκσπερμάτισης.

Ο ρόλος του

Είναι να παράγει και να παρέχει ένα μέρος του υγρού που είναι απαραίτητο για την εκσπερμάτιση. Το υγρό αυτό βοηθά στη μεταφορά και τη "διατροφή" του σπέρματος και με τον τρόπο αυτό βοηθά τη διαδικασία της σύλληψης. Βρίσκεται μπροστά από το ορθό (το τελευταίο τμήμα του παχέος εντέρου), γι' αυτό και η πιο απλή εξέτασή του είναι η δακτυλική εξέταση (ψηλάφηση) μέσω του ορθού.

Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη αδένα 

Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη αφορά την πλειονότητα των ανδρών που ξεπερνούν την ηλικία των 50 χρόνων ενώ μπορεί να παρουσιασθεί και σε μικρότερες ηλικίες. Έτσι ,λοιπόν, από την ηλικία των 40-50 ετών αρχίζει ο προστάτης αδένας και διογκώνεται κάτω από την επίδραση μίας ορμόνης (της λεγόμενης ανδρικής ορμόνης ) της τεστοστερόνης.

Οι επιπτώσεις

Οι επιπτώσεις της υπερπλασίας  δεν είναι δυνατόν να καθορισθούν με ακρίβεια επειδή ένα ποσοστό αντρών με υπερπλασία του προστάτη δεν παρουσιάζει κανένα κλινικό σύμπτωμα ή πάθηση για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. 

Συμπτώματα

H διόγκωση του προστάτη γίνεται σταδιακά και προοδευτικά. Όταν ο άνδρας επιθυμεί να ουρήσει ο προστάτης παρεκτοπίζεται με σκοπό φυσικά την ελεύθερη ούρηση, μηχανισμός ούρησης. Λόγω όμως της διόγκωση παρουσιάζονται συμπτώματα όπως είναι η δυσουρία, νυκτουρία κ.α

Διάγνωση

Οι κυριότερες εξετάσεις ελέγχου της υπερπλασίας του προστάτη είναι κατά βάση τρείς:

Ο καρκίνος του προστάτη

Ο καρκίνος του προστάτη χαρακτηρίζεται πλέον ως ένα πολύ σοβαρό ιατρικό πρόβλημα. Είναι ασυμπτωματικός όπως και όλοι οι καρκίνοι συνήθως στ’ αρχικά στάδια, δηλαδή δεν μας δίνει συμπτώματα. Η εξέταση στον Ειδικό Ουρολόγο προληπτικά δηλαδή μία φορά το χρόνο στην ηλικία των 50 ετών και άνω θεωρείται απαραίτητη.

Αντιμετώπιση

Η ριζική προστατεκτομή ως θεραπευτική αντιμετώπιση είναι μία επέμβαση που σκοπό έχει τη χειρουργική εξαίρεση του καρκίνου του προστάτη

Προστατίτιδα

Όταν αναφερόμαστε στην προστατίτιδα ουσιαστικά  μιλάμε για φλεγμονή του προστάτη αδένα

Ίσως σας ενδιαφέρουν

 

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.